Webinar “Gamificació” (AdditioApp i Symbaloo)

Era dimarts al matí, quan vaig rebre la invitació per participar al segon Webinar (sobre gamificació) que AdditioApp i Symbaloo estan realitzant, dins una sèrie de webinars per l’educació.

Fem un parèntesi.

Què és un Webinar?

Una conferència web (dita també popularment webinar) és una trobada o xerrada feta per mitjans de videoconferència, on es transmeten vídeo i àudio i també dades entre dos o més usuaris remots usant ordinadors o aparells anàlegs.

És un format de comunicació molt usat en el món comercial i empresarial, però també en el món educatiu.

Què és la Gamificació?

La ludificació (o gamificació, adaptació no normativitzada del terme anglès gamification) és l’ús dels elements i de la mecànica del joc en contextos aliens a aquest, amb l’objectiu d’orientar el comportament de les persones i aconseguir determinades fites, com per exemple aconseguir una vinculació especial amb els usuaris, incentivar un canvi de comportament o transmetre un missatge o contingut.

El primer que em va venir al cap, veient els altres dos participants (Pere Cornellà i Clara Cordero), és que jo no tenia (ni tinc) el nivell que tenen tots dos. I llavors? Com no fer el ridícul?

Vaig pensar en les eines TAC que he utilitzat o utilitzo a l’aula amb els alumnes, com per exemple:

  • Classdojo, Kahoot, Plickers, …

o en els jocs de taula que em serveixen per treballar diferents continguts:

  • Llengua
    • Dixit, Story Cubes, Bla Bla Bla, Concept, Scattergories, Scrabble,  …
  • Matemàtiques
    • Fantasma Blitz, Cuboro, ¡De mudanzas!, El gran Dalmuti, …

Però en el fons, cap l’he integrat dins d’una experiència gamificada. Cada cop tenia més clar que havia de recórrer als coneixements dels experts, per poder-me impregnar de la seva saviesa. I actualment, tenim un recurs fantàstic per poder-los escoltar de primera mà: Youtube.

El mateix dimarts a la tarda em vaig posar a buscar xerrades d’experts com Oriol Ripoll, Pere Cornellà, Ignacio Maté o Christian Negre. Aquí us deixo una tria de vídeos de tots els què vaig veure:

Després de dos dies d’aprofitar els pocs moments que tens lliures a casa, tenint dos criatures de 6 i 4 anys, més o menys ja tenia al cap els diferents conceptes i opinions que volia transmetre. Ara ja només calia no posar-se nerviós i poder aportar alguna cosa útil durant el webinar.

A més, les circumstàncies van fer que aquella tarda estigués sol amb en Roc i la Júlia, i per la meva ment només passava el vídeo que es va fer viral d’aquell pare que participava a una entrevista online per la BBC, i pel darrera apareixien els seus fills.

Aquí teniu el webinar, per si encara no l’heu vist:

Si us haig de ser sincer, vaig quedar força content de com va anar, tot i que al principi estava molt nerviós, però 10 minuts abans de començar, quan ja estàvem tots connectats, em va ajudar molt poder parlar amb ells, i comentar la meva inexperiència comparat amb ells.

Però el punt més àlgid, del qual estic més content, i amb el què vull acabar aquesta primera entrada en el blog d’Edoo, és quan, al dia següent, vaig arribar a l’escola i tots els meus alumnes em van venir corrents per dir-me que m’havien vist i que els hi havia agradat molt!

Screenshot 2018-02-26 at 20.20.43 - Edited
Per acomiadar-me, he pensat que ho faré (en les diferents entrades que escrigui en aquest blog) amb una cançó que representi, encara que sigui només parcialment, allò del que parlo o sento fent l’entrada. Avui, “Those little things” – Ramon Mirabet.

Apreciem les coses petites, que ens acaben fent tal i com som. I que els meus alumnes em veiessin i em felicitessin, pot ser un gest molt petit, però per mi, va ser molt gran.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s